Meny

Om programmet

Verdens mest umulige quiz

Gjør deg klar for et festmåltid av utrolige kuriositeter, tullete tøys og MYE latter!

QI er verdens vanskeligste quiz (Sesong N)

Sett utenfra er QI (kort for Quite Interesting) et TV-panelprogram som alle andre. Det har en programleder og fire deltakere, som svarer på spørsmål og får poeng for svarene sine. Men der stanser likheten.

Spørsmålene i QI er så vanskelige at deltakerne sjelden gjetter riktig. Derfor må programlederen gi poeng for interessante svar, uavhengig om de er riktige eller i det hele tatt relevante.

I teorien er det fullt mulig for den mest ignorante presonen i rommet å vinne. I praksis skjer dette sjelden. Det er fordi spillet inneholder dødsfeller i disfavør til deltakerne som tror på alt de hører.

Programlederen gir tunge bøter for feil svar, som også er åpenbare – klisjeer, feiloppfatninger og vanlig visdom.

QI er helt unikt ettersom det ikke kaster seg på kjente temaer som nyheter, sport, TV eller popmusikk, men tar for seg hele universet av interessante ting.

Fakta

Teamet av researchere som holder til i "QI"s hovedkvarter, som bruker bøker, internett og sine egne, store hjerner for å pønske ut trøblete spørsmål som skal sette Stephen og panelet på prøve, kalles "QI"-alvene.

Selv de smarteste alvene tabber seg ut innimellom. En feil som gjorde mange seere særlig forarget var da programmet påstod at walisere ikke hadde ord for 'blå'. Det har de nemlig, ordet er 'glas'.

Skaperen av programmet, John Lloyd, er også kjent for sitt arbeid med flere andre britiske komibautaer, som for eksempel "Not the Nine O’clock News", "Spitting Image", "The Hitchhikers Guide to the Galaxy" og "Blackadder".

"The Book of General Ignorance", som er basert på programmets siste runde, og som har som mål å avdekke myter rundt allmennkunnskaper, har vært en massiv hit. Den har blitt oversatt til 29 språk og har solgt over en million kopier på verdensbasis siden den ble publisert i 2006.

Spiralmønsteret som er en del av kulissene i alle sesongene kalles Fibonacci-spiralen. Den er basert på den berømte matematiske formelen som brukes i mange dataalgoritmer og som relaterer til naturfenomener som forgreininger på trær og konglenes komposisjon.

Kjenningsmelodien til "QI" er skrevet av Howard Goodall, som også har komponert kjenningsmelodien til "Blackadder". Howard har også vært med i panelet to ganger.

John Lloyd har innrømmet at ikke engang han aner hvordan programmets innfløkte poengfordelingssystem fungerer, med poeng som blir lagt til og tatt bort på tilsynelatende måfå slik at deltakerne ofte står igjen med minuspoeng...

Hver sesong av "QI" refererer til en bokstav i alfabetet i stedet for nummer, noe som leder til spørsmålet - hva skjer når det ikke er flere bokstaver igjen? Heldigvis har produsentene helt til år 2029 før de behøver å finne en løsning på det problemet!

Til forskjell fra de fleste andre spørreprogrammer får ikke gjestene i "QI" se svarene før programmet filmes, noe som bidrar til den spontane og ofte anarkiske atmosfæren.

Profiler

QI - Profile

Sandi Toksvig

Sandis foreldre møttes på Bush House i London mens de begge jobbet for BBC. Sandis far var på utveksling fra dansk radio. De giftet seg i 1954. Sandi ble født i København i 1958, hvor faren nå var en kjent TV- og radiovert. Arbeidet hans brakte ham til Afrika og USA, hvor hun vokste opp.

Sandi startet komikarrieren sin på Girton College, Cambridge University, hvor hun skrev og fremførte det første kvinnelige showet for Cambridge Footlights. Samtidig fant hun tid til å oppnå toppkarakterer. Mens hun fortsatt gikk på universitetet opptrådte hun på åpningskvelden til The Comedy Store i London, og i flere år var hun en del av The Comedy Store Players, en gruppe forankret i improvisasjonskomedie.

Sandi startet karrieren på teaterscenen hvor hun spilte i musikaler og vanlige teaterstykker. Hun debuterte på TV med barneserien No. 73 (1982–1986) og fortsatte i barne-TV med The Saturday Starship, Motormouth og sitt eget program Toksvig. I senere tid har jobben hennes i TV inkludert faktaprogrammer som den arkeologiske Channel 4-serien Time Team, Island Race (hvor hun seilte rundt England med John McCarthy), The Talking Show, Great Journeys (hvor hun padlet i kano over Afrika) og en dokumentar i seks deler om Sudan for engelske Al-Jazeera. Hun spilte også i TV-komedier som The Big One (som hun også var med og skrev) og senest i BBCs Up the Women. I flere år var hun lagleder på Call My Bluff. Andre panelprogrammer inkluderer Whose Line Is It Anyway?, Mock the Week og QI. Hun var programleder for What the Dickens, Antiques Master og er for øyeblikket programleder for Channel 4 sitt program 1001 Things You Should Know.

I 2010 brakte hun live drama tilbake på TV da hun skrev og ledet Theatre Live for Sky Arts TV. Hun både skrev og produserte stykker for kanalen, inkludert sin egen film The Man, med Stellan Skarsgård, Stephen Fry og Zoe Wannamaker.

Sandi er en kjent stemme for lyttere av BBC Radio 4, som leder for The News Quiz siden 2006, og som programleder for reiseprogrammet Excess Baggage i flere år. Sandi skriver også for teater. Sandi og Elly Brewer skrev en dekonstruksjon av Shakespeare, The Pocket Dream, hvor Toksvig opptrådte på Nottingham Playhouse og i Londons West End i 1992. I 2002 skrev hun og Dilly Keane musikalen Big Night Out på Little Palace Theatre, og for Watford Palace Theatre, hvor de opptrådte sammen med Bonnie Langford. I september 2012 var stykket hennes Bully Boy med Anthony Andrews åpningsproduksjonen på Londons nye St James Theatre. Hun skriver for øyeblikket på en musikal.

Sandi har skrevet mange bøker, både fiksjon og fakta for både barn og voksne. Hun var spaltist i magasinet Good Housekeeping i over 20 år, og i syv år skrev hun ukentlig for The Sunday Telegraph. I 2009 ble en samling av spaltene hennes for sistnevnte publisert i bokform under tittelen The Chain of Curiosity. Hennes siste roman Valentine Grey ble publisert høsten 2012, og hennes bok om manerer publiseres høsten 2013.

Hun er for øyeblikket Chancellor ved Portsmouth University og er involvert i flere veldedige organisasjoner med fokus på sivile rettigheter, kvinners rettigheter og utdanning. Sandi har tre fantastiske, voksne barn, og en liten, men fantastisk stedatter. Fritiden sin bruker hun til veving, matlaging, kanopadling og samvær med barna, samt en latter med sine fantastiske venner.

QI

Alan Davies

Alan Davies ble uteksaminert ved universitetet i Kent i 1988 og gikk rett inn i en karriere som standupkomiker. Det viste seg å være et smart trekk, for etter bare noen måneder fikk han en andreplass i konkurransen "City Limits New Act of the Year" i 1989 og ble utnevnt som Time Outs beste unge komiker i 1991.

Alan tilbrakte flere suksessfylte å på veien før han fikk sitt eget program på BBC Radio 1 og ble en jevnlig gjest i programmet "Have I Got News For You" og "The Clive James Show". Hans egen BBC Radio 4-sitcom, "The Alan Davies Show", ble nominert til en British Comedy Award.

I 1996 tok Alan hovedrollen i TV-serien Jonathan Creek, som vant en BAFTA-pris for beste drama og fikk suksess verden rundt. Bitt av skuespillerbasillen tok Alan flere hovedroller i en rekke andre TV-produksjoner, som "A Many Splintered Thing", "Bob
 & Rose" og "The Brief and Whites". Hans store filmdebut kom i 2008 med "Angus, Thongs and Perfect Snogging".

Alans berømte partnerskap med Stephen Fry begynte i 2002 da han deltok i en pilot for kjendisspørreprogrammet "QI". Han har vært med i hver eneste episode siden, med unntak av episode 10 i sesong D i 2006, hvor han kun var med via et opptak i starten, ettersom han selv var i Paris på Champions League-finalen da selve programmet ble spilt inn. Stolen hans var tom resten av programmet.

Alan lager også Arsenal-podcasten "It's Up For Grabs Now" og har skrevet boken "My Favourite People and Me 1978-1988".

vises neste gang...

episode 5, sesong 11

søndag juli 23 på 01:35

J-Places

Stephen Fry stiller spørsmål om steder på J til gjestene Susan Calman, Sandi Toksvig, Bill Bailey og Alan Davies. 5/16

episode 6, sesong 11

søndag juli 23 på 02:10

Joints

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Joints" til gjestene Cal Wilson, Rob Brydon, Phill Jupitus og Alan Davies. 6/16

episode 7, sesong 11

søndag juli 23 på 02:40

Journalism

Stephen Fry stiller spørsmål om journalistikk til gjestene Shappi Khorsandi, Ross Noble, Johnny Vegas og Alan Davies. 7/16

episode 4, sesong 11

søndag juli 23 på 06:00

Jack and Jill

Stephen Fry stiller spørsmål om "Jack and Jill" til gjestene Katy Brand, Sue Perkins, David Mitchell og Alan Davies. 4/16

episode 6, sesong 11

søndag juli 23 på 10:55

Joints

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Joints" til gjestene Cal Wilson, Rob Brydon, Phill Jupitus og Alan Davies. 6/16

episode 7, sesong 11

søndag juli 23 på 11:35

Journalism

Stephen Fry stiller spørsmål om journalistikk til gjestene Shappi Khorsandi, Ross Noble, Johnny Vegas og Alan Davies. 7/16

episode 8, sesong 11

søndag juli 23 på 12:15

Jumble

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "jumble" til gjestene Jo Brand, John Sessions, Dara O'Briain og Alan Davies. 8/16

episode 1, sesong 9

søndag juli 23 på 15:30

Hodge Podge

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Hodge Podge" (sammensurium) til gjestene Ross Noble, Jack Dee, Phill Jupitus og Alan Davies. 1/16

episode 2, sesong 9

søndag juli 23 på 16:05

H Anatomy

Stephen Fry stiller spørsmål om kroppsdeler som begynner på H til gjestene Sue Perkins, Bill Bailey, Gyles Brandreth og Alan Davies. 2/16

episode 3, sesong 9

søndag juli 23 på 16:45

Hoaxes

Stephen Fry stiller spørsmål om lurerier til gjestene Sean Lock, David Mitchell, Danny Baker og den alltid tilstedeværende Alan Davies. 3/16

episode 4, sesong 9

søndag juli 23 på 17:25

Humans

Stephen Fry stiller spørsmål om mennesker til gjestene Ross Noble, Jack Dee, Phill Jupitus og den alltid tilstedeværende Alan Davies. 4/16

episode 5, sesong 11

søndag juli 23 på 18:05

J-Places

Stephen Fry stiller spørsmål om steder på J til gjestene Susan Calman, Sandi Toksvig, Bill Bailey og Alan Davies. 5/16

episode 7, sesong 7

søndag juli 23 på 18:45

Girls and Boys

Stephen Fry stiller spørsmål om gutter og jenter til gjestene Sandi Toksvig, Ronni Ancona, Jack Dee og den alltid tilstedeværende Alan Davies. 7/8

episode 16, sesong 10

søndag juli 23 på 19:20

Immortal Bard

Stephen Fry stiller spørsmål om Shakespeare til gjestene Sue Perkins, Bill Bailey, David Mitchell og den alltid tilstedeværende Alan Davies. 16/16

episode 2, sesong 15

søndag juli 23 på 21:20

North Norse

Sandi Toksvig tar for seg Norden og det norrøne sammen med Lucy Beaumont, Jason Manford, Rhod Gilbert og Alan Davies. 2/16

episode 14, sesong 11

mandag juli 24 på 06:25

Jingle Bells

I denne spesielle juleepisoden består Stephen Frys panel av Sarah Millican, Phill Jupitus, Danny Baker og Alan Davies. 14/16

episode 16, sesong 10

mandag juli 24 på 09:10

Immortal Bard

Stephen Fry stiller spørsmål om Shakespeare til gjestene Sue Perkins, Bill Bailey, David Mitchell og den alltid tilstedeværende Alan Davies. 16/16

episode 13, sesong 11

mandag juli 24 på 15:50

Jobs

Stephen Fry stiller spørsmål om jobber til Sarah Millican, David Mitchell, Richard Coles og Alan Davies. 13/16

episode 16, sesong 10

mandag juli 24 på 20:10

Immortal Bard

Stephen Fry stiller spørsmål om Shakespeare til gjestene Sue Perkins, Bill Bailey, David Mitchell og den alltid tilstedeværende Alan Davies. 16/16

episode 15, sesong 11

tirsdag juli 25 på 06:25

Jolly

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Jolly" til gjestene Julia Zemiro, Tim Vine, Rob Brydon og Alan Davies. 15/16

episode 14, sesong 11

tirsdag juli 25 på 09:15

Jingle Bells

I denne spesielle juleepisoden består Stephen Frys panel av Sarah Millican, Phill Jupitus, Danny Baker og Alan Davies. 14/16

episode 14, sesong 11

tirsdag juli 25 på 16:00

Jingle Bells

I denne spesielle juleepisoden består Stephen Frys panel av Sarah Millican, Phill Jupitus, Danny Baker og Alan Davies. 14/16

episode 2, sesong 13

tirsdag juli 25 på 20:20

Location, Location, Location

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Location" til gjestene Jason Manford, Aisling Bea, Johnny Vegas og Alan Davies. 2/18

episode 2, sesong 13

onsdag juli 26 på 05:30

Location, Location, Location

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Location" til gjestene Jason Manford, Aisling Bea, Johnny Vegas og Alan Davies. 2/18

episode 16, sesong 11

onsdag juli 26 på 06:25

Just the Job

Stephen Frys tema er "Just the Job" og gjestene hans er Sandi Toksvig, Jason Manford, Jeremy Clarkson og Alan Davies. 16/16

episode 2, sesong 13

onsdag juli 26 på 09:15

Location, Location, Location

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Location" til gjestene Jason Manford, Aisling Bea, Johnny Vegas og Alan Davies. 2/18

episode 15, sesong 11

onsdag juli 26 på 15:55

Jolly

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Jolly" til gjestene Julia Zemiro, Tim Vine, Rob Brydon og Alan Davies. 15/16

episode 3, sesong 13

onsdag juli 26 på 20:20

Literature

Stephen Fry stiller spørsmål om litteratur til gjestene Victoria Coren Mitchell, Jack Whitehall, Lloyd Langford og Alan Davies. 3/18

episode 3, sesong 13

torsdag juli 27 på 05:30

Literature

Stephen Fry stiller spørsmål om litteratur til gjestene Victoria Coren Mitchell, Jack Whitehall, Lloyd Langford og Alan Davies. 3/18

episode 1, sesong 10

torsdag juli 27 på 06:25

I-Spy

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet I-Spy til gjestene Sandi Toksvig, Lee Mack, Jimmy Carr og den alltid tilstedeværende Alan Davies. 1/16

BBC Brit

Intelligent, men fleipete faktaunderholdning.

hva vises nå

få det på...

Tilgjengelig fra midten av april via følgende nettverksleverandører:

Danmark – Canal Digital DTH: 42 | YouSee: 18
Finland – Canal Digital DTH: 27
Norge – Altibox: 46 | Canal Digital Cable: 24 | Canal Digital DTH: 41 | GET: 16 | RiksTV: 11
Sverige – Boxer: 18 | Canal Digital DTH: 36 | ComHem: 43 | Sappa: 29 | Telia: 93