Meny

Om programmet

Verdens mest umulige quiz

Gjør deg klar for et festmåltid av utrolige kuriositeter, tullete tøys og MYE latter!

QI er verdens vanskeligste quiz (Sesong N)

Sett utenfra er QI (kort for Quite Interesting) et TV-panelprogram som alle andre. Det har en programleder og fire deltakere, som svarer på spørsmål og får poeng for svarene sine. Men der stanser likheten.

Spørsmålene i QI er så vanskelige at deltakerne sjelden gjetter riktig. Derfor må programlederen gi poeng for interessante svar, uavhengig om de er riktige eller i det hele tatt relevante.

I teorien er det fullt mulig for den mest ignorante presonen i rommet å vinne. I praksis skjer dette sjelden. Det er fordi spillet inneholder dødsfeller i disfavør til deltakerne som tror på alt de hører.

Programlederen gir tunge bøter for feil svar, som også er åpenbare – klisjeer, feiloppfatninger og vanlig visdom.

QI er helt unikt ettersom det ikke kaster seg på kjente temaer som nyheter, sport, TV eller popmusikk, men tar for seg hele universet av interessante ting.

Fakta

Teamet av researchere som holder til i "QI"s hovedkvarter, som bruker bøker, internett og sine egne, store hjerner for å pønske ut trøblete spørsmål som skal sette Stephen og panelet på prøve, kalles "QI"-alvene.

Selv de smarteste alvene tabber seg ut innimellom. En feil som gjorde mange seere særlig forarget var da programmet påstod at walisere ikke hadde ord for 'blå'. Det har de nemlig, ordet er 'glas'.

Skaperen av programmet, John Lloyd, er også kjent for sitt arbeid med flere andre britiske komibautaer, som for eksempel "Not the Nine O’clock News", "Spitting Image", "The Hitchhikers Guide to the Galaxy" og "Blackadder".

"The Book of General Ignorance", som er basert på programmets siste runde, og som har som mål å avdekke myter rundt allmennkunnskaper, har vært en massiv hit. Den har blitt oversatt til 29 språk og har solgt over en million kopier på verdensbasis siden den ble publisert i 2006.

Spiralmønsteret som er en del av kulissene i alle sesongene kalles Fibonacci-spiralen. Den er basert på den berømte matematiske formelen som brukes i mange dataalgoritmer og som relaterer til naturfenomener som forgreininger på trær og konglenes komposisjon.

Kjenningsmelodien til "QI" er skrevet av Howard Goodall, som også har komponert kjenningsmelodien til "Blackadder". Howard har også vært med i panelet to ganger.

John Lloyd har innrømmet at ikke engang han aner hvordan programmets innfløkte poengfordelingssystem fungerer, med poeng som blir lagt til og tatt bort på tilsynelatende måfå slik at deltakerne ofte står igjen med minuspoeng...

Hver sesong av "QI" refererer til en bokstav i alfabetet i stedet for nummer, noe som leder til spørsmålet - hva skjer når det ikke er flere bokstaver igjen? Heldigvis har produsentene helt til år 2029 før de behøver å finne en løsning på det problemet!

Til forskjell fra de fleste andre spørreprogrammer får ikke gjestene i "QI" se svarene før programmet filmes, noe som bidrar til den spontane og ofte anarkiske atmosfæren.

Profiler

QI - Profile

Sandi Toksvig

Sandis foreldre møttes på Bush House i London mens de begge jobbet for BBC. Sandis far var på utveksling fra dansk radio. De giftet seg i 1954. Sandi ble født i København i 1958, hvor faren nå var en kjent TV- og radiovert. Arbeidet hans brakte ham til Afrika og USA, hvor hun vokste opp.

Sandi startet komikarrieren sin på Girton College, Cambridge University, hvor hun skrev og fremførte det første kvinnelige showet for Cambridge Footlights. Samtidig fant hun tid til å oppnå toppkarakterer. Mens hun fortsatt gikk på universitetet opptrådte hun på åpningskvelden til The Comedy Store i London, og i flere år var hun en del av The Comedy Store Players, en gruppe forankret i improvisasjonskomedie.

Sandi startet karrieren på teaterscenen hvor hun spilte i musikaler og vanlige teaterstykker. Hun debuterte på TV med barneserien No. 73 (1982–1986) og fortsatte i barne-TV med The Saturday Starship, Motormouth og sitt eget program Toksvig. I senere tid har jobben hennes i TV inkludert faktaprogrammer som den arkeologiske Channel 4-serien Time Team, Island Race (hvor hun seilte rundt England med John McCarthy), The Talking Show, Great Journeys (hvor hun padlet i kano over Afrika) og en dokumentar i seks deler om Sudan for engelske Al-Jazeera. Hun spilte også i TV-komedier som The Big One (som hun også var med og skrev) og senest i BBCs Up the Women. I flere år var hun lagleder på Call My Bluff. Andre panelprogrammer inkluderer Whose Line Is It Anyway?, Mock the Week og QI. Hun var programleder for What the Dickens, Antiques Master og er for øyeblikket programleder for Channel 4 sitt program 1001 Things You Should Know.

I 2010 brakte hun live drama tilbake på TV da hun skrev og ledet Theatre Live for Sky Arts TV. Hun både skrev og produserte stykker for kanalen, inkludert sin egen film The Man, med Stellan Skarsgård, Stephen Fry og Zoe Wannamaker.

Sandi er en kjent stemme for lyttere av BBC Radio 4, som leder for The News Quiz siden 2006, og som programleder for reiseprogrammet Excess Baggage i flere år. Sandi skriver også for teater. Sandi og Elly Brewer skrev en dekonstruksjon av Shakespeare, The Pocket Dream, hvor Toksvig opptrådte på Nottingham Playhouse og i Londons West End i 1992. I 2002 skrev hun og Dilly Keane musikalen Big Night Out på Little Palace Theatre, og for Watford Palace Theatre, hvor de opptrådte sammen med Bonnie Langford. I september 2012 var stykket hennes Bully Boy med Anthony Andrews åpningsproduksjonen på Londons nye St James Theatre. Hun skriver for øyeblikket på en musikal.

Sandi har skrevet mange bøker, både fiksjon og fakta for både barn og voksne. Hun var spaltist i magasinet Good Housekeeping i over 20 år, og i syv år skrev hun ukentlig for The Sunday Telegraph. I 2009 ble en samling av spaltene hennes for sistnevnte publisert i bokform under tittelen The Chain of Curiosity. Hennes siste roman Valentine Grey ble publisert høsten 2012, og hennes bok om manerer publiseres høsten 2013.

Hun er for øyeblikket Chancellor ved Portsmouth University og er involvert i flere veldedige organisasjoner med fokus på sivile rettigheter, kvinners rettigheter og utdanning. Sandi har tre fantastiske, voksne barn, og en liten, men fantastisk stedatter. Fritiden sin bruker hun til veving, matlaging, kanopadling og samvær med barna, samt en latter med sine fantastiske venner.

QI

Alan Davies

Alan Davies ble uteksaminert ved universitetet i Kent i 1988 og gikk rett inn i en karriere som standupkomiker. Det viste seg å være et smart trekk, for etter bare noen måneder fikk han en andreplass i konkurransen "City Limits New Act of the Year" i 1989 og ble utnevnt som Time Outs beste unge komiker i 1991.

Alan tilbrakte flere suksessfylte å på veien før han fikk sitt eget program på BBC Radio 1 og ble en jevnlig gjest i programmet "Have I Got News For You" og "The Clive James Show". Hans egen BBC Radio 4-sitcom, "The Alan Davies Show", ble nominert til en British Comedy Award.

I 1996 tok Alan hovedrollen i TV-serien Jonathan Creek, som vant en BAFTA-pris for beste drama og fikk suksess verden rundt. Bitt av skuespillerbasillen tok Alan flere hovedroller i en rekke andre TV-produksjoner, som "A Many Splintered Thing", "Bob
 & Rose" og "The Brief and Whites". Hans store filmdebut kom i 2008 med "Angus, Thongs and Perfect Snogging".

Alans berømte partnerskap med Stephen Fry begynte i 2002 da han deltok i en pilot for kjendisspørreprogrammet "QI". Han har vært med i hver eneste episode siden, med unntak av episode 10 i sesong D i 2006, hvor han kun var med via et opptak i starten, ettersom han selv var i Paris på Champions League-finalen da selve programmet ble spilt inn. Stolen hans var tom resten av programmet.

Alan lager også Arsenal-podcasten "It's Up For Grabs Now" og har skrevet boken "My Favourite People and Me 1978-1988".

vises neste gang...

episode 3, sesong 15

søndag november 19 på 06:00

Nosey Noisy

Sandi Toksvigs tema er "Nosey, Noisy", og gjestene er Aisling Bea, Corey Taylor, Ross Noble og Alan Davies. 3/16

episode 7, sesong 13

søndag november 19 på 09:55

Lethal

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Lethal" til gjestene Sarah Millican, Ross Noble, Colin Lane og Alan Davies. 7/18

episode 8, sesong 13

søndag november 19 på 10:35

Lovely

Stephen Fry stiller spørsmål om ting som er "Lovely" til gjestene Josh Widdicombe, Aisling Bea, Tony Hawks og Alan Davies. 8/18

episode 9, sesong 13

søndag november 19 på 11:15

Lying

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Ladies and Gents" til gjestene Ross Noble, Kathy Lette, Sue Perkins og Alan Davies. 9/18

episode 10, sesong 13

søndag november 19 på 11:55

Lumped Together

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Lying" til gjestene Sarah Pascoe, Jack Whitehall, Adam Hills og Alan Davies. 10/18

episode 8, sesong 15

søndag november 19 på 16:50

Non Sequiturs

Sandi Toksvig tar for seg feilslutninger sammen med Miles Jupp, Deirdre O'Kane, Phill Jupitus and Alan Davies. 8/16

episode 11, sesong 15

søndag november 19 på 17:30

Nonsense

Sandi Toksvig snakker om nonsens med Holly Walsh, Nish Kumar, Phill Jupitus og Alan Davies. 11/16

episode 12, sesong 15

søndag november 19 på 18:10

Noodles

Sandi Toksvigs tema er nudler, og gjestene er Matt Lucas, Jerry Springer, Cariad Lloyd og Alan Davies. 12/16

episode 3, sesong 15

søndag november 19 på 22:00

Nosey Noisy

Sandi Toksvigs tema er "Nosey, Noisy", og gjestene er Aisling Bea, Corey Taylor, Ross Noble og Alan Davies. 3/16

episode 3, sesong 15

mandag november 20 på 04:55

Nosey Noisy

Sandi Toksvigs tema er "Nosey, Noisy", og gjestene er Aisling Bea, Corey Taylor, Ross Noble og Alan Davies. 3/16

episode 16, sesong 15

mandag november 20 på 06:50

New

Sandi Toksvig finner ut hva som er "Nytt" med Jo Brand, Clive Anderson, Jimmy Carr og Alan Davies. 16/16

episode 10, sesong 12

mandag november 20 på 07:20

Keeps

Stephen Fry Tar for seg temaet "Keeps" sammen med Sarah Millican, Jason Manford, Bill Bailey og Alan Davies. 10/16

episode 6, sesong 8

mandag november 20 på 07:55

Greeks

Stephen Fry stiller spørsmål om Grekerne til gjestene Clive Anderson, Phill Jupitus, Rich Hall og den alltid tilstedeværende Alan Davies. 6/8

episode 12, sesong 12

mandag november 20 på 08:25

Knights and Knaves

Temaet er middelalderen, og gjestene er Victoria Coren, Sue Perkins, Richard Coles og Alan Davies. 12/16

episode 6, sesong 8

mandag november 20 på 19:20

Greeks

Stephen Fry stiller spørsmål om Grekerne til gjestene Clive Anderson, Phill Jupitus, Rich Hall og den alltid tilstedeværende Alan Davies. 6/8

episode 7, sesong 8

tirsdag november 21 på 19:20

Green

Stephen Fry stiller grønne spørsmål til gjestene Jeremy Clarkson, Bill Bailey, Danny Baker og den alltid tilstedeværende Alan Davies. 7/8

episode 8, sesong 8

onsdag november 22 på 19:20

Health And Safety

Stephen Fry stiller spørsmål om Geometri til gjestene Johnny Vegas, David Mitchell, Rob Brydon og den alltid tilstedeværende Alan Davies. 8/8

episode 8, sesong 8

torsdag november 23 på 02:00

Health And Safety

Stephen Fry stiller spørsmål om Geometri til gjestene Johnny Vegas, David Mitchell, Rob Brydon og den alltid tilstedeværende Alan Davies. 8/8

episode 1, sesong 9

torsdag november 23 på 19:20

Hodge Podge

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Hodge Podge" (sammensurium) til gjestene Ross Noble, Jack Dee, Phill Jupitus og Alan Davies. 1/16

episode 1, sesong 9

fredag november 24 på 05:30

Hodge Podge

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Hodge Podge" (sammensurium) til gjestene Ross Noble, Jack Dee, Phill Jupitus og Alan Davies. 1/16

episode 16, sesong 12

fredag november 24 på 06:00

Kaleidoscope

Stephen Fry blir kaleidoskopisk sammen med gjestene Liza Tarbuck, Susan Calman, Sandi Toksvig og Alan Davies. 16/16

episode 13, sesong 12

fredag november 24 på 14:35

Kitchen Sink

Stephen Fry tar for seg de fleste temaer sammen med Victoria Wood, Jason Manford og Alan Davies. 13/16

episode 14, sesong 12

fredag november 24 på 15:10

Kris Kringle

Stephen Fry er i julestemning sammen med Jo Brand, Brendan O'Carroll, Phill Jupitus og Alan Davies. 14/16

episode 15, sesong 12

fredag november 24 på 15:50

Kitsch

Stephen Fry har besøk av kitsch-elskerne Sue Perkins, Reginald D Hunter, Jimmy Carr and Alan Davies. 15/16

episode 16, sesong 12

fredag november 24 på 16:30

Kaleidoscope

Stephen Fry blir kaleidoskopisk sammen med gjestene Liza Tarbuck, Susan Calman, Sandi Toksvig og Alan Davies. 16/16

episode 2, sesong 9

fredag november 24 på 19:20

H Anatomy

Stephen Fry stiller spørsmål om kroppsdeler som begynner på H til gjestene Sue Perkins, Bill Bailey, Gyles Brandreth og Alan Davies. 2/16

episode 2, sesong 9

lørdag november 25 på 01:55

H Anatomy

Stephen Fry stiller spørsmål om kroppsdeler som begynner på H til gjestene Sue Perkins, Bill Bailey, Gyles Brandreth og Alan Davies. 2/16

episode 7, sesong 13

lørdag november 25 på 06:00

Lethal

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Lethal" til gjestene Sarah Millican, Ross Noble, Colin Lane og Alan Davies. 7/18

episode 8, sesong 13

lørdag november 25 på 06:35

Lovely

Stephen Fry stiller spørsmål om ting som er "Lovely" til gjestene Josh Widdicombe, Aisling Bea, Tony Hawks og Alan Davies. 8/18

episode 9, sesong 13

lørdag november 25 på 07:10

Lying

Stephen Fry stiller spørsmål om temaet "Ladies and Gents" til gjestene Ross Noble, Kathy Lette, Sue Perkins og Alan Davies. 9/18

BBC Brit

Intelligent, men fleipete faktaunderholdning.

hva vises nå

få det på...

Tilgjengelig fra midten av april via følgende nettverksleverandører:

Danmark – Canal Digital DTH: 42 | YouSee: 18
Finland – Canal Digital DTH: 27
Norge – Altibox: 46 | Canal Digital Cable: 24 | Canal Digital DTH: 41 | GET: 16 | RiksTV: 11
Sverige – Boxer: 18 | Canal Digital DTH: 36 | ComHem: 43 | Sappa: 29 | Telia: 93