Byer vokser mye fortere enn noe annet habitat på jorden. De kan gjerne fremstå som lite gunstige steder for dyr å trives, men for de modige er dette en verden av overraskende muligheter. Leopardene vandrer omkring i gatene i Mumbai, vandrefalken jakter mellom New Yorks skyskrapere og en million stær fremfører spektakulære dansetrinn på himmelen over Roma. Vi ønsker enkelte skapninger velkommen inn i byene våre: I Jodhpur er aper sett på som religiøse guder og i Harar lever de lokale innbyggerne i harmoni med ville hyener. Mange dyr strever likevel i møte med den urbane jungelen. Som arkitekter for miljøet, vil vi velge å bygge byer som skaper et hjem for både oss og villdyrene?

Hovedkarakterer i Cities

Leoparder: Mumbai, India

 • Mumbai har over 20 millioner mennesker, men også en voksende befolkning av leoparder med den høyeste konsentrasjonen av disse kattedyrene på hele kloden.
 • Ved hjelp av helt ny teknologi – infrarøde kamerafeller og termokameraer – fanger teamet sider ved Mumbai-leopardene som aldri tidligere har blitt vist: Som når de, ved hjelp av byens larm og egen list, jakter på husdyr som er brakt inn til byen av mennesker.
 • Leoparder har angrepet nesten 200 mennesker i Mumbai i løpet av de siste 25 årene.

Vandrefalken: New York, USA

 • Det tok oss ni måneder bare å få tillatelse til å filme fra toppene av skyskraperne og fra et helikopter i hjertet av New York. Men arbeidet svarte seg, og for første gang kunne vi filme en sekvens som viser en suksessfull jakt. Dette var også første gangen noen har filmet den raskeste fuglen idet den daler ned med en fart på over 300 km/t fra luften.
 • New York har den høyeste tettheten av vandrefalkreder i verden. De har bygget hjemmene sine i byens skyskrapere som fungerer som klippekanter, vandrefalkens naturlige habitat.
 • Å leve i byen kan ha fordeler for disse velutviklede fuglene. De kan fly over byen med veldig liten innsats ved å dra nytte av de stigende luftstrømmene fra bygningene under.
 • Duer bor i byen året rundt og er en god matkilde for vandrefalken, noe som betyr at den ikke behøver å migrere.
 • Til filmingen ble Planet Earth II-teamet hjulpet av konserveringsbiologer, og dokumenterte deres viktige arbeid med å overvåke den lokale flokken av vandrefalker.

Hyener: Harar, Etiopia

 • Kamerateamet brukte det siste av 4K lav-lyskameraer. Enkelte ganger var de omringet av over 100 hyener som sloss, andre ganger ble vi overrasket av å se små katter utfordre hyenene over kjøttbiter. Forskjellen på hvordan disse hyenene oppfører seg innenfor og utenfor bygrensen er utrolig.
 • To hyeneklaner vandrer rundt i gatene i Harar i Etiopia hver kveld, og det har de gjort de siste 400 årene. Klanene sloss utenfor bygrensen for å finne ut hvem som dominerer i byen, hvor de får tilgang til bein som ligger igjen i gatene etter byens slaktere.
 • Den prikkete hyenen er det nest største rovdyret i Afrika etter løven, og de er fryktet for deres angrep på byer hvor de blant annet har tatt barn. Men innbyggerne i Harar har besluttet å invitere dem inn i troen på at de konsumerer onde ånder hver gang de uler. En familie mater til og med disse ville dyrene fra hånden.

Location

Cities

 1. Maller som jakter på duer – Albi, Frankrike
 2. Svermer av stær – Roma, Italia
 3. Skilpaddebarn – Barbados
 4. Bylys – Hong Kong
 5. Vandrefalker – New York, USA
 6. Vaskebjørner – Toronto, Canada
 7. Hyener – Harar, Etiopia
 8. Avatarbyen– Singapore
 9. Apekatter – Jaipur, India
 10. Leoparder – Mumbai, India
 11. Langurer – Jodpur, India
 12. Atlaskgartner – Townsville, Australia