BBC Earth

MOUNTAINS

I denne episoden klatrer vi høyt opp i verdens store fjellkjeder. Kun et fåtalls dyr har det som skal til for å overleve her, og de er blant de mest unnvikende og mystiske på planeten. For første gang er vi vitne til fire snøleoparder samtidig når en mor og hennes barn fanges i en desperat kamp mellom to rivaliserende hanner. Grizzlybjørnene klør seg på komisk vis på ryggen ved hjelp av trær, mens en rødgaupe strever med å jakte på ender uten å bli våt på beina.

Nøkkelkarakterer i Mountains

Snøleoparden: Himalaya, Ladakh, India

 • Planet Earth II-sekvensen er første gangen fire snøleoparder har blitt filmet sammen. Med så få som 3500 gjenlevende ville snøleoparder er de utrolig unnvikende og vanskelige å filme.
 • De fjernstyrte kameraene som ble brukt ble oppdatert for å gi bedre operasjonell kvalitet slik at de også kunne overleve under de aller vanskeligste forholdene. Det høyeste operative kameraet var på hele 5000 meters høyde.

Kongeørn: Franske alper

 • For å kunne gi seerne en førstehånds opplevelse av hvordan det føles å jakte som en kongeørn som seiler og dykker gjennom alpene måtte teamet tenke kreativt – et 4K-kamera i miniatyr ble plassert på ryggen av en fugl for å få det rette fugleperspektivet. De jobbet også med en verdensmester i speedflyving, som ble utstyrt med kameraer og fløy ned langs fjellryggen ved hjelp av en spesialfallskjerm for å få de rette, intense bildene.
 • En kongeørns vingespenn kan nå hele 2 meter og de har digre tær – eller drapsklør – med en gjennomsnittslengde på over 6 cm.
 • De kan se små byttedyr som harer og murmeldyr fra 3 km avstand. De kan dykke med en fart på opp til 300 km/t (kun vandrefalken er raskere).

Grizzlybjørner: Alberta, Canada

 • Teamet brukte fjernstyrte kameraer forkledd som trær for å avsløre den hemmelige verdenen til grizzlybjørnen.
 • Grizzlybjørner og brunbjørner er, sammen med isbjørnene, de største kjøtteterne vi har. De er 1,5-2,5 meter høye, veier opp til 360 kg og kan løpe med en fart opp mot 50 km/t.
 • Binnene graver huler høyt oppi i fjellene under snøen og føder, ofte tvillinger, der.

Rødgauper: Yellowstone National Park, USA

 • Rødgauper er et sjeldent syn for mennesker, men teamet klarte å fange de mest intime bildene av en vill radgaupe som noen gang har blitt filmet.
 • Rødgauper er den vilkatten i Amerika som det er flest av, cirka en million.
 • De er svært tilpasningsdyktige og, sammenliknet med andre rovdyr, har de et variert kosthold bestående av kanin, gnagere, fugler, små hjort og fisk. De beveger seg ofte om natten, men tilpasser seg etter byttet.

Location

Mountains

 1. Snøleopard – Himalaya, Ladakh, India
 2. Grizzlybjørner som klør – Alberta, Canada
 3. Sommerbjørner – Rocky Mountains, USA
 4. Flamingoer – San Pedro de Atacama, Chile
 5. Mont Blanc fra oven – Chamonix, France
 6. Kongeørn – Franske alper
 7. Viscacha – San Pedro de Atacama, Chile
 8. Rødgaupe – Yellowstone NP, USA
 9. Steinbukk – Arabian Peninsula, Israel
 10. Mount Everest – Nepal