BBC Earth

Filmfakta

Africa - Filming Facts

"Africa" var en av de mest ambisiøse seriene å filme, og bød på mangfoldige tekniske utfordringer for teamet. Etter fire år i produksjon, 1598 dager i feltet og over 2000 timer med materiale, er resultatet ingenting annet enn spektakulært. Så, nøyaktig hvordan gjorde filmteamet det?

Episode 1 – Kalahari

Kamp er vanligvis noe sjiraffer unngår, men iblant, når risikoen er høy nok, vil hannen svinge hodet sitt voldelig og levere et sleggeslag. Teamet fulgte en hannsjiraff i én måned for å fange bare ett minutt av oppførselen som aldri har blitt sett før.

Episode 2 – Savannen

Et team av vitenskapsmenn brukte tre uker på å lete etter treskonebbfuglens rede. To i teamet måtte tråkke gjennom Bangweulu-sumpen i Zambia mens de dro to kanoer fulle av utstyr i to dager for å komme på rett sted. Der tilbrakte de én måned på en halvveis nedsunket maurtue før de kom hjem med filmmaterialet de trengte!

Legendariske Mountains of the Moon rager over 5000 meter opp mot den afrikanske himmelen, noe som gjør det til den høyeste fjellkjeden på kontinentet og hjemmet til den største isbreen i Afrika. For å nå høyden måtte teamet, bestående av 75 kameramenn, hjelpere og guider, gå i mer enn to uker til fots mens de bar nesten et tonn med utstyr og kjempet seg gjennom regn, snø, stormskyer og til og med jordskjelv.

Episode 3 – Kongo

For å få nattbilder av skogselefanten måtte en av kameramennene tilbringe natten alene på en plattform i toppen av et tre. B'aka-guiden nektet å tilbringe natten sammen med ham ettersom det var for farlig. De løy ikke. Midt på natten ble en av elefantene så irritert på nærværet av kameraet at han prøvde i timesvis å riste kameramannen ned fra treet! Til tross for en litt vanskelig start, ble de fort vant til hverandre og teamet fikk filmet elefantenes natteliv slik det aldri har blitt filmet før.

Et annet teammedlem gikk nesten ned 12 kg etter å ha gått gjennom varm og fuktig skog i tre uker for å finne en tenåringssjimpanse med sansen for det søte. Men det var verdt det til slutt!

Episode 4 – Cape

Medlemmer av kamerateamet risikerer praktisk talt liv og lemmer for å fange noe på film. En kameramann satt på en død hval en hel dag mens 30 store hvithaier spiste fra dyrets kropp.

Episode 5 – Sahara

Ørkendynenes endring ble filmet med time-lapse-teknikk over en periode på 20 måneder. Det er ett foto per dag og 365 foto i året som, når du kjører det opp i normal hastighet, er cirka 14 sekunder med film.