BBC Earth

Intervju med Sir David Attenborough

David Attenborough

"Africa" er en episk serie. Hva kan seerne forvente?

Jeg håper seerne vil se nye ting. Da vi fikk oppdraget om å produsere denne serien lurte vi på hva i all verden vi kunne dokumentere som var nytt. Afrika er det mest filmede kontinentet når det kommer til dyreliv. Jeg har for eksempel filmet treskonebbfuglen før, men aldri på måten vi gjorde det her, når vi ser hvordan den behandler barna sine (Episode 2 – Savannen).

Du sa at Afrika er et kontinent med ufortalte historier – hvilken husker du best?

Tingen som forbauset meg mest er at det er en diger underjordisk hule under Kalahari, som heter Dragon's Breath Cave, og som er fylt med ferskt vann som aldri har blitt plombert før og som er fullt av fisk du aldri ellers ser. Jeg syntes det var utrolig fantastisk (Episode 1 – Kalahari).

Og hva var favorittdyret ditt?

Jeg ble veldig glad for å se grottefuglene igjen, de blir så sjelden filmet. Vi greide å filme dem for første gang på en tur til Sierra Leone i 1954 og det frydet meg at vi klarte å gjøre det igjen (Episode 3 – Kongo). Det må være favorittdyret mitt fra serien.

Har Afrika forandret seg veldig siden sist du var der?

Tingen er at vi drar dit dyrene er, så til en viss grad får man en mer rosenrød utsikt enn det som kan rettferdiggjøres. Med annet du drar dit spesifikt for å lage en film om ødeleggelser ser du ikke nødvendigvis de forandringene.

Hva var teamets mest fantastiske lykketreff?

Vel, de hadde ingen anelse om at kampen mellom de to sjiraffene skulle skje (Episode 1 – Kalahari). Det var virkelig en overraskelse. Teamet forventet at neshorn skulle dukke opp fra vannhull og sosialisere slik de hadde gjort i alt forarbeidet vårt, men en kamp som det er noe du ikke kan forutse.

Dere filmet i noen helt utrolige omgivelser, hvordan var det?

Jeg fløy ut for å gjøre det siste programmet i Kenya, og det var et stort privilegium å ha helikopter som kunne frakte deg til alle disse fantastiske stedene. Det er vanskelig å sette pris på – du flyr et sted, du blir sluppet ned på fjellet for å ta alt inn i 90 minutter, så er det videre til neste sted. Det var helt utrolig.

Noen av historiene er veldig emosjonelle. Ble noen ved deg?

Da en babyelefant døde i tørketiden (Episode 2 – Savannen). Det kjente jeg virkelig på kroppen.

Hva er dine tanker om intervensjon?

Det er ingenting du kan gjøre så mye med. Selv om du på mirakuløst vis kunne produsere en bøtte med vann vil dyret dø dagen etterpå likevel. På den måten, i stedet for å forlenge livet, forlenger du bare døden.

Teamet fikk med seg fantastisk mye. Hvordan slappet du av etter filmingen?

Ah, vi ble tatt godt hånd om! Safaricamper er et liv i luksus i våre dager. Vi slo opp leir og spiste rundt leirbålet, men det var alltid noen som puttet en gin and tonic i hånden din på slutten av dagen!