BBC Earth

Fakta om lukt

Beyond Human
  • I kalde miljøer er det vanskeligere for lukter å fordampe i atmosfæren, og derfor lukter luften renere. Jerven, som bor i den kalde ødemarken, har en skarp nese som kan lukte små dufter over en kilometer unna. Våre luktdetektorer ville vært på størrelse med en mynt om vi tok dem ut, mens jervens ville vært på størrelse med en tallerk.

  • For klapperslangen er smak og luktesans den samme tingen. Den bruker tungen til å oppdage luktmolekyler i luften, som den deretter presser inn i et sanseorgan kalt Jacobsons organ. Når den biter byttet sitt, slipper den taket umiddelbart for ikke å skade de skjøre hoggtennene sine. I giften finnes proteiner som klapperslangen senere kan spore for å finne byttet etter at giften har begynt å virke.

  • Haier er kjent for å kunne lukte menneskeblod, men er det sant? Til tross for myten finnes det ikke noe bevis for at haier kan oppdage og finne menneskeblod. Men det er én lukt som alle haier hater og som gjør at de rømmer. Nekromon er et kjemisk stoff som forteller haien at det er et rovdyr i nærheten. Det er også lukten av en død hai, et annet tegn på at det er fare på ferde.

  • Bier oppdager lukt ved hjelp av antennene sine. De bruker også feromoner til å kommunisere, og har et språk på over 15 feromoner som trigger forskjellig atferd.

  • Møll er en av planetens beste luktere og plukker opp lukt med de sensitive antennene. Noen arter kan plukke opp lukter nesten 5 kilometer unna.

  • Et stripete stinkdyr bruker lukt til å beskytte seg. Lukten består av syv fordampende komponenter, og grunnen til vi synes den er så ubehagelig er fordi lukten deres inneholder sulfurbaserte kjemikalier kalt thioler. Den er så kraftig at den kan forårsake midlertidig blindhet hvis den treffer øynene.