BBC Earth

Fakta om syn

Beyond Human
  • Overraskende nok er øynene våre skarpere enn gepardens. Men mens vårt mest presise syn er i midten av synsfeltet vårt, kan geparden se klart over et langt og smalt felt. Dette gjør at geparden kan få øye på et bytte hvor som helst på den vidåpne savannen.

  • Mennesker kan kun se noe av det synlige lyset i verden ettersom det er deler av spekteret vi ikke kan se, som ultrafiolett og ultrarødt lys. Men karibuen (eller reinsdyr) er et av de eneste pattedyrene på jorden som kan se ultrafiolett lys. Dette hjelper dem med å få øye på rovdyr. For mennesker ville en ulv vært helt kamuflert mot snøen, men for øynene til karibuen er det en sterk kontrast mellom den hvite snøen som reflekterer det ultrafiolette lyset og de mørke ulvene som absorberer det.

  • Øyenstikkeren er en mesterjeger som fanger 90% av byttene sine. En løve fanger rundt 40% og haien 50%. De har de største og muligens beste øynene av alle insektene – de kan se verden i sakte bevegelse. Menneskets øyne fanger rundt 60 bilder per sekund, mens øyenstikkeren kan fange rundt 200 bilder per sekund.

  • Bioluminescens er lys som skapes av levende organismer, og kan bli funnet i dype hav og kystfarvann. Det meste av bioluminescens er blått – det er fordi blått har kortere bølgelengde enn rødt, og kan derfor reise lenger gjennom vannet og ses mer tydelig.

  • Alle øynene på jorden er på størrelse med en appelsin eller mindre med ett unntak – den mystiske kjempeblekkspruten. Kjempeblekkspruter kan bli opp til 14 meter lange og øynene kan vokse til størrelsen av et menneskehode.

  • Vandrefalken er et av de raskeste dyrene på jorden, og kan stupe i 289 kilometer i timen. De må derfor ha et veldig skarpt syn. De har utmerket visus takket være fovea, et særpreg de deler med menneskeøyne. Jo flere tapper det er i fovea, jo skarpere er synet. Fovea hos mennesker kan romme 200 000 tapper per kvadratmillimeter, men hos rovfugler finner man dobbelt så mange.

  • Den kubanske treboaen jakter på flaggermus i bekmørke grotter. Hvordan? Den kan se infrarødt lys som er usynlig for menneskeøyne, og kan derfor oppdage varmen som de varmblodige flaggermusene utstråler. Men den bruker ikke øynene til å oppdage infrarødt lys – i stedet bruker den hull i kjevelinjen som oppdager varme.