BBC Earth

Intervju med Simon Reeve

Caribbean with Simon Reeve

Hvorfor Karibia?

Vel, hvem ville vel ikke reist rundt i Karibia? Området er fullt av nydelig natur og strender, men det er også et stort område på over 1,5 millioner kvadratmeter med en fantastisk historie, utrolige karakterer og noen av de mest ekstreme og farligste stedene på jorden.

Ideen bak turen var å reise langs kanten av Det karibiske hav, og jeg reiste mot klokken fra Den dominikanske republikk og Haiti, gjennom noen av øyene og langs den karibiske kysten av Sør- og Sentral-Amerika gjennom Venezuela, Colombia, Nicaragua og Honduras. Jeg avsluttet på den fantastiske Negril-stranden i Jamaica.

Vi prøver alltid å inkludere både lys og skygge på reisene mine, så vi ikke styrer unna problemene i den karibiske regionen. Det førte meg inn i noen ganske absurde og skremmende situasjonen underveis.

Hva var favorittopplevelsen din?

Det er et vanskelig spørsmål, og helt ærlig så synes jeg de opprørende opplevelsene er fascinerende og merkelig livsbejaende, ettersom de minner meg på hvor heldig jeg og vi er på den lille øya vår nordvest i Europa. Men hvis jeg må si noe så har det vært utrolig å komme opp i luften og se planeten ovenfra.

I starten av serien, i Den dominikanske republikk, hoppet jeg oppi det jeg var blitt fortalt var en flyvende båt, men som viste seg å være en flyvende flåte, og vi kjørte over vannet og lettet opp i himmelen, sirklet over en vakker strand og det nydelige karibiske hav. Det var en minneverdig opplevelse.

Hva var den mest sjokkerende opplevelsen på turen?

Vi var til stede da to politimenn ble drept i Honduras. Det var rimelig sjokkerende. Vi var i San Pedro Sula, den mest voldelige byen i verden utenfor en krigssone. To lokale politimenn kjørte hjem fra jobb da de ble pepret med kuler. Det var forferdelig. Det var bare et par andre folk med kamera der, men det ble ingen nasjonal nyhet i Honduras fordi det skjer så ofte.

Vi prøver å forstå hvorfor så store deler av landet er preget av vold, så vi dro også til et fengsel og møtte noen av de mest skremmende mennene vi noen gang har truffet på. Inni fengselet er det de innsatte som styrer showet, så vi måtte ha med oss biskopen i byen for å være trygge. Gjenglederne var alle høflige og hyggelige, men alle ville naturligvis ikke bli filmet.

Stedet krydde med innsatte, mange flere enn fengselet er designet for, og det føltes som en annen verden. Det var små kafeer på innsiden, frisører, skreddere, små fabrikker som lagde alt fra stearinlys til sko. Det var et overveldende sted i en del av verden som lider under utrygghet og uendelig vold.

Lærer du fortsatt nye ting om det å reise?

Absolutt! Jeg lærer og oppdager nye ting hver dag vi er ute på veien. Det er en av mange ting jeg elsker med reisingen og med jobben min.