Meny

Earth's Natural Wonders

From Sunday 4 October at 17:10

Om programmet

Et landskap i evig endring

Jorden er full av nydelige landskaper og hvert kontinent har sine egne imponerende steder. Men på tvers av verden finnes en håndfull steder som er i sin helt egen liga. Noen er berømte, noen er det ikke, og mange er avsidesliggende. Vi kaller dem naturens underverker og de er blant de vakreste landskapene på planeten. Everest, Grand Canyon og Victoria Falls har tilsynelatende lite til felles annet enn at de tar pusten fra deg. Men de deler også en annen ting: Disse fantastiske fenomenene er formet av utrolig kraftige energier, utløst av jorden selv.

Denne serien gjør at seere kan oppleve disse landskapene og bli besnæret av de utrolige historiene til innbyggerne som har tilpasset og utviklet seg i takt med disse utrolige omgivelsene. Dette inkluderer Sherpa-folket som risikerer livet for å lage en vei gjennom farefulle omgivelser på Everest, indonesiske fiskere som jobber side om side med hvalhaier for å sikre fangst i Ildringen i Stillehavet, og familier i Borneo som klatrer 90 meter eller mer uten sikring for å nå skatter i verdens største hule.

I tillegg til å by på det siste og beste innen natur- og vitenskapsfilm, bruker "Earth’s Natural Wonders" banebrytende grafikk og time-lapse-filming for å avsløre de dynamiske kreftene som laget jordens nydelige landskaper og som fortsetter å forme verden.

Fakta

Mount Everest er verdens høyeste fjell, med en topp som rager 8848 meter over havet. Over 200 mennesker har omkommet i forsøket på å bestige fjellet.

Kilimanjaro i Tanzania, Afrika, er det høyeste frittstående fjellet på jorden. Det er faktisk en vulkan, satt sammen av tre utdødde vulkaner: Kibo, Mawenzi og Shira.

Amazonasregnskogen dekker en tredjedel av Sør-Afrikas landmasse. Den består av 400 billioner trær og huser en tidel av alle dyrearter vi kjenner. En av disse er den gigantiske tropiske 'bullet ant', som har verdens mest smertefulle bitt, tilsvarende 500 biestikk.

På den malaysiske øyen Borneo ligger Deer Cave, en stor grotte som er 168 meter bred, 220 meter høy og over 4 km lang. Den er stor nok til å fly en jumbojet gjennom.

Grand Canyon i Arizona, USA, er opp mot 28 km vid, og dyp nok til å huse Empire State Building tre ganger i høyden.

Den mektige Zambezi-elven i Sør-Afrika danner Victoriafallene. Den stuper 100 vertikale meter, er høyere en Niagrafallene og dobbelt så bred. Det er det største gardinet av fallende vann på jorden.

Elvedeltaet Ganges er det største i verden. Det dekker nesten en tredjedel av India og har den høyeste befolkningen av alle elvebredder i verden, med over 400 millioner mennesker.

Fra øst-Europa til Mongolia – den eurasiske steppe dekker nesten en fjerdedel av kloden. Det er den største tempererte gressletten i verden.

Sundarbans i øst-India og Bangladesh er det største enestående sump- og deltalandskapet i verden. Oversatt betyr navnet 'vakker skog'.

En femtedel av alt elvevann på kloden seiler gjennom Amazonaselven i Sør-Amerika.

få det på...

Tilgjengelig fra midten av april via følgende nettverksleverandører:

Danmark – Canal Digital DTH: 38 | YouSee: 63
Finland – Canal Digital DTH: 26
Norge – Altibox: 48 | Canal Digital Cable: 25 | Canal Digital DTH: 37 | GET: 51
Sverige – Canal Digital DTH: 25 | ComHem: 36 | Sappa: 31