Meny

OM PROGRAMMET

I hjertet av værterroren

Hvert år drar over 38 millioner briter til utlandet for å flykte fra det miserable britiske været. Men noen få ulykkelige sjeler havner milevis unna klimaet de ønsker seg. I stedet blir de fanget i ekstreme og livstruende værsituasjoner. Dette er deres historier fra virkeligheten.

I Filippinene gjør den verste tyfonen som hittil er registrert at to venner kjemper for å redde mennesker fanget i hotellrommene sine. En fersk eventyrer får heteslag på en ensom rute gjennom Gobi-ørkenen, og setter livet sitt i fare. På den vulkanske øya Madeira blir en vanlig gåtur til et mareritt når et grusomt regnvær får steiner og avfall til å rulle nedover fjellsiden og ødelegge alt på sin vei. En jetski-sesjon i Cancun endrer en ung ferierende for alltid når lynet plutselig slår ned. Et romantisk opphold på en øy i Thailand blir til en kamp om å komme tilbake til fastlandet når aggressivt regn skyller bort hotellbungalower.

Gjennom filmopptak fra hendelsene og utsagn fra øyenvitner, forteller vi disse engelskmennenes historier om overlevelse mot alle odds i møte med naturens vrede.

Fakta

USA opplever rundt 1200 tornadoer årlig, mer enn noe annet land.

Ordet orkan kommer fra Taino-indianernes ord 'hurucane', som betyr vindens onde ånd.

Tsunamier kan nå en hastighet på opp mot 805 km/t, som er nesten like hurtig som et jetfly.

Lynet kan nå en hastighet på 218 871 km/t og en temperatur på 30 000 ºC – varmere enn solens overflate!

Verdens mest vindfulle sted er Port Martin, Antarktis, med en gjennomsnittlig vindstyrke på 64 km/t.

Vulkanutbruddet i Kroatia i 1883, som drepte over 36 000 mennesker, regnes som den høyeste lyden noensinne hørt i moderne historie. Utbruddet skal ha blitt hørt hele 4828 km fra åstedet.

Forskjellen mellom en orkan, en syklon og en tyfon kommer an på geografi. Orkaner er definert som stormer over nord-Atlanteren eller Karibia. I det vestlige Stillehavet er orkaner kjent som tyfoner. Sykloner er orkaner over de Indiske hav.

Det kraftigste jordskjelvet som noensinne er registrert er i Valdivia, Chile. Det fant sted i 1960 og målte 9.5.

Den største registrerte haglkulen falt i 2010 nær Vivian, South Dakota. Den var 20 cm i diameter, over 46 cm i omkrets og veide nesten 1 kg.

få det på...

Tilgjengelig fra midten av april via følgende nettverksleverandører:

Danmark – Canal Digital DTH: 38 | YouSee: 63
Finland – Canal Digital DTH: 26
Norge – Altibox: 48 | Canal Digital Cable: 25 | Canal Digital DTH: 37 | GET: 51
Sverige – Canal Digital DTH: 25 | ComHem: 36 | Sappa: 31