Meny

Om programmet

Et nytt perspektiv på menneskelivet

Et personlig blikk på fortiden, nåtiden og fremtiden til menneskeheten.

Dette banebrytende programmet viser menneskelivet fra et helt nytt perspektiv. Bli med professor Brian Cox på en personlig reise som endelig utforsker det største mirakelet i universet – oss selv.

Like lenge som menneskene har vandret rundt på jorden har vi lett etter vår plass i kosmoset. Kanskje viktigst av alt, vi har drevet oss selv til å gjøre noe som, så vidt vi vet, er unikt i universet – vi stiller spørsmål.

Ved hjelp av de siste vitenskapelige teoriene forsøker professor Brian Cox å finne svar på noen av de viktigste spørsmålene for å forstå oss selv og vår plass i universet. Hvor er vi? Hvem er vi? Hvorfor er vi her? Er vi alene? Og hva er fremtiden vår?

Denne fascinerende utforskingen av fortiden, nåtiden og fremtiden vil ta deg med ut av denne verden og inn i en helt ny dimensjon ved å gi deg et nytt perspektiv på menneskelivet.

Fakta

Menneskehjernen er den mest komplekse fysiske strukturen vi kjenner til i universet. Det er over 80 milliarder nevroner i en gjennomsnittlig menneskelig hjerne – det er like mange stjerner som man finner i en gjennomsnittlig galakse.

Kun én av 180 millioner sædceller finner veien inn i eggcellen for å produsere et nytt menneske; et sammentreff som trosser alle odds og som på mirakuløst vis blir repetert over hele verden og gjennom hele historien.

Den beste nåværende teorien rundt universets opprinnelse, og som støttes av eksperimentelle bevis, antyder at det er et uendelig antall universer, et uendelig antall kopier av oss, og at universets eksistens er uunngåelig.

Det vanligste grunnstoffet i universet er hydrogen. Det har en andel på anslagsvis 75 % av universets totale masse.

Voyager 1 har reist rundt 19 milliarder kilometer på sin reise for å utforske verdensrommet. Men i galaktisk målestokk har den så vidt begynt. Det er fordi Melkeveien er en milliard milliard kilometer på tvers.

Nyere vitenskapelige beviser tyder på at evolusjonsspranget fra ape til menneske skjedde som følge av klimaforandringene i Riftdalen i Øst-Afrika; forandringer som påfallende nok ble forårsaket av måten Jorden beveger seg gjennom verdensrommet på mens den går i bane rundt solen.

Den viktigste forutsetningen for utviklingen av liv som vi kjenner det er flytende vann. Det kan kun eksistere på en planet som ikke for varm eller for kald – en sone som kalles «gullhårsonen».

Takket være Keplerteleskopet, et romobservatorium som er designet for å lete etter planeter som ligner på Jorden, kan forskere anslå at det finnes så mange som 10 milliarder beboelige planeter i galaksen vår alene.

Galileo sa en gang at naturen er en bok som er skrevet med matematikkens språk. Ta for eksempel meandere i en elv. Hvis man ser på hvilken som helst elv på planeten eller i solsystemet, uansett hvor liten eller bred, så er forholdet mellom bølgelengden til meanderen og bredden til elven alltid mellom 10 og 14.

Yuri Gagarin var en sovjetisk pilot og kosmonaut som den 12. april 1961 ble det første mennesket som reiste til verdensrommet. I dag foretas det opp til fem reiser i året til Den internasjonale romstasjonen, en beboelig kunstig satelitt som går i kretsløp rundt jorden.

Hvis man slipper on bowlingkule og en fjær i et luftfritt rom, vil begge falle mot jorden med nøyaktig samme fart. Einstein beviste at dette er fordi de faktisk ikke faller, noe han kalte den spesielle relativitetsteorien og refererte til som den lykkeligste tanken i hans liv.

Programleder

Human Universe

Brian Cox

Brian Cox er en engelsk fysiker og professor som er mest kjent for sin evne til å forklare stor vitenskap til allmennheten.

Brian er basert ved University of Manchester hvor han jobber i partikkelfysikkgruppen. Han er også postdoktor hos Royal Society og jobber på ATLAS-eksperimentet ved CERN-senteret i Genève, som også huser Large Hadron Collider.

Brian er en mann med mange talenter, og er også en suksessfull musiker. På 1980-tallet spilte han keyboard i rockebandet Dare frem til de gjorde det slutt i 1992. Mens han studerte fysikk ved University of Manchester ble han med i D:Ream, en gruppe som oppnådde listesuksess i England med topphiten "Things Can Only Get Better".

Siden han la popkarrieren på hylla, har Brian opptrådt i mange vitenskapsprogrammer på TV, blant annet "Horizon", "The Big Bang Machine" og "Stargazing Live". Han har også medforfattet flere bøker, og var vitenskapelig rådgiver for Danny Boyles film "Sunshine".

Han har mottatt mange belønninger for arbeidet sitt med å popularisere vitenskap, inkludert stipender, æresdoktorgrader og priser for presentasjonsevnene sine.

få det på...

Tilgjengelig fra midten av april via følgende nettverksleverandører:

Danmark – Canal Digital DTH: 38 | YouSee: 63
Finland – Canal Digital DTH: 26
Norge – Altibox: 48 | Canal Digital Cable: 25 | Canal Digital DTH: 37 | GET: 51
Sverige – Canal Digital DTH: 25 | ComHem: 36 | Sappa: 31