Meny

Life Below Zero

Sesong 3Starter tirsdag 15. september kl. 22.50

Om programmet

En kamp mot elementene

Hva må til for å overleve i ekstreme omgivelser?

"Life Below Zero" følger syv mennesker og deres kamp for helt grunnleggende nødvendigheter i den minst befolkede staten i USA, Alaska.

I ødemarken, milevis fra nærmeste vei, kjemper de mot snøstormer, menneskeetende bjørner, frossent terreng og begrensede ressurser gjennom den lange, kalde og ensomme vinteren. Når våren kommer er det et kappløp med tiden for å få samle nok mat og forsyninger til neste kuldebølge.

Noen kjemper mot elementene alene, mens andre har familiene sine med seg.

Kun de mentalt sterke vil kunne klare å holde ut denne ekstreme prøven, som består av fullstendig isolasjon og uendelig med arbeid for å overleve i dette avsidesliggende og ubamhjertige landområdet.

Dette er historiene om hverdagskampene i livet under null grader – hvor en eneste feilslutning kan koste deg livet.

Fakta

Ordet "arktisk" kommer fra "arktikos", som er gresk for "nær bjørnen". Det refererer til de to konstellasjonene Ursa Major (Store bjørn) og Ursa Minor (Lille bjørn), som kan observeres på den nordlige himmelen.

Polarsirkelen er en av fem store breddesirklene på kartet over kloden vår.

Polarsirkelen er regionen lengst sør som opplever polardager og polarnetter. En polardag er 24 timer med dagslys, en polarnatt er 24 timer nattemørke.

Vintertemperaturene i den arktiske regionen kan falle helt ned til under −50 °C.

Polarsirkelens posisjon er ikke fastlåst. Dette er fordi den avhenger direkte av hellingen av jordens akse, som varierer med 2° margin i løpet av en periode på 40,000 år.

Området som dekkes av polarsirkelen er fordelt på åtte land: Norge, Sverige, Finland, Russland, USA (Alaska), Canada, Danmark (Grønland) og Island.

Få mennesker lever nord for polarsirkelen på grunn av de ekstreme værforholdene. På tross av at området dekker 6% av jordens overflate, er befolkningen ikke større enn 4 millioner.

Hvis all den arktiske isen smeltet ville havstanden ikke øke nevneverdig fordi isen flyter på Nordishavet. Men hvis derimot all isen på land smeltet ville det blitt en annen historie. Vitenskapsmenn spår at hvis isen på Grønland smelter vil havstanden øke med 7,2 meter.

På tross av at det er det minste av verdens fem hav er Nordishavet større enn du kanskje tror. Det strekker seg 14,056,000 km2 over jorden, på størrelse med Russland.

Karakterer

Life Below Zero

Sue Aikens

Sue Aikens er den eneste innbyggeren i Kavik, en by som ligger cirka 32 km fra Nordishavet på Alaskas nordlige side. Den nærmeste byen ligger 805 km sørover og den nærmeste veien er 129 km unna. Byen er kun tilgjengelig med fly.

Sue har bodd i Alaska i 30 år og har vært oppsynsmann for Kavik elvecamp de siste seks årene. Campen er en base for jegere, omreisende og forskere som ønsker å undersøke det nordiske terrenget.

Sue er en hard nøtt. Hun lever alene, så hvis den elektriske generatoren går i stykker, noe den ofte gjør under ekstreme værforhold, er det kun hun som kan fikse den. Og selv om hun tenker på dyrene som vennene sine, er hun klar over at hun lever i bjørnenes verden, ikke omvendt.

Utenfor jaktsesongen møter Sue iskalde temperaturer, tøffe vinder og hensynsløse bjørner helt alene, og vet at hvis noe fælt skulle skje har hun ingen rundt seg som kan hjelpe.

Mottoet hennes er, "hvis det ikke gjør vondt, ikke tenk på det". Dette fikk stå sin test da en grizzlybjørn angrep henne for seks år siden og lot henne ligge for å dø – hun måtte sy sitt eget hode og egen arm sammen og vente i 10 dager før hjelpen kom.

Life Below Zero

Chip and Agnes Hailstone

Chip Hailstone og hans innfødte Inupiaq-kone Agnes bor sammen med sine syv barn på Kobuk-elven i Noorvik, nordvest i Alaska.

Chip vokste opp med jakt og fiske og er en kunnskapsrik jeger. Han besøkte Alaska for 25 år siden fra Kalispell i Montana, og selv om han ikke planla å bli dro han heller aldri.

Chips motto er "lev for i dag, men planlegg for i morgen". Chip sier at bekymring er første steget i å beskytte seg selv, og hver dag tar han kalkulerte risikoer. En del av å leve av jorden er å være beredt og følge naturens naturlige flyt, været og tilgjengelige materialer.

Chips familie beveger seg i takt med sesongene for å finne de beste jaktbyttene, og alle spiller en aktiv rolle i å holde familien i live. Familien bruker hele dyret de fanger og forvandler til og med skinnet, tennene og beinene til kunst som de kan bytte og selge.

Chip er glad for å ha snublet seg frem til denne verdenen som han nå kaller hjemme.

Life Below Zero

Glenn Villeneuve

Glenn Villeneuve flyttet fra Vermont til Alaska i 2000 for å følge drømmen sin om å leve tett på jorden. Han bor i Chandalar i Brooks Range, den nordligste forlengelsen av Rocky Mountains, på 571 meters høyde.

Det er 322 km nord for den største byen, Fairbanks, og en 96 km gåtur fra nærmeste vei. Isolasjon kommer med territoriet og Glenn kan ofte gå mer enn fire måneder før han ser et annet menneske.

Glenn har valgt det enkle livet og lever i en ettroms hytte uten innlagt vann. Han hogger sin egen ved og bruker kun elektrisitet til noen få ting som satellittelefon, håndlampe og et kamera. Han reiser til fots, med snøsko og kano for å jakte på elg, karibu, villdyr og fisk. Han deler jaktområde med ulver og ble en gang angrepet av en flokk på 20 stykker.

Glenn setter pris på sin enkle livsstil som gjør at han kan ha nærkontakt med den naturlige verdenen som omgir ham.

få det på...

Tilgjengelig fra midten av april via følgende nettverksleverandører:

Danmark – Canal Digital DTH: 38 | YouSee: 63
Finland – Canal Digital DTH: 26
Norge – Altibox: 48 | Canal Digital Cable: 25 | Canal Digital DTH: 37 | GET: 51
Sverige – Canal Digital DTH: 25 | ComHem: 36 | Sappa: 31