BBC Earth

En livslang fascinasjon

Andy Casagrande, kameramann

Shark

Jeg har vært fascinert av hvithaien så lenge jeg kan huske. Jeg vet ikke helt når det begynte, men et av de meste levende minnene jeg har fra barndommen var første gangen jeg så en hvithai. Jeg var syv år og så på tv. Den var ulik alt annet jeg hadde sett, og jeg var helt trollbundet av denne mystiske og magiske skapningen.

Foreldrene mine sa ofte "ikke tro alt du ser på tv", og derfor husker jeg at jeg først trodde at dette var en surrealistisk skapning som ikke var sann, som var oppspinn! Jeg oppdaget fort at det ikke var fantasi i det hele tatt, og at den var 100% ekte og 100% den mest fantastiske tingen jeg noensinne hadde sett.

Fra den dagen av var jeg forandret for alltid, og jeg visste at min livsdrøm var å lære mer om disse misforståtte, majestetiske skapningene.

Å bli valgt som en av undervannscinematografene med oppdrag å filme hvithaien for BBC, har vært en sann ære. Det er virkelig ett av høydepunktene i min karriere som naturfilmskaper. Gjennom denne virkelighetsnære serien kan jeg bare håpe på at barn og voksne verden over vil bli fullstendig betatt og oppriktig inspirert av haiene.

Hvithaien er en vesentlig hai og art. Hvis fascinasjonen for dette dyret tar over for frykten av det, vil forhåpentligvis verden bli forelsket i det, og spre denne kjærligheten ut til alle de ulike haiartene. Jeg håper virkelig at verden kan ha empati med knipen som haien er i, og hjelpe til med å støtte konserveringen og beskyttelsen av alle haisortene.