BBC Earth

Å bli kjent med haiene

Rachel Butler, assisterende produsent

Shark

Da jeg vokste opp var jeg redd for haier og tenkte som folk flest at de var kaldblodige menneskeetere. Som marinbiolog visste jeg at de kunne føle hjerteslagene våre og lukte en dråpe blod på lange avstander. I forhold til haifiskeindustrien tenkte jeg at et hav med litt færre haier ville være et bedre sted. Men så feil jeg tok!

For syv år siden hadde jeg min første opplevelse hvor jeg svømte med og tagget en hammerhai. Det var en spennende opplevelse, men det som overrasket meg var hvor liten interesse haien hadde for dykkerkompisen min og meg.

I løpet av filmingen av "Shark" har jeg blitt forbløffet over haiens mangfold, ulik oppførsel og karakter – min vrangforestilling har blitt kastet på båten. Jeg har svømt med epaulette-haier, tilsynelatende beskjedne haier på 70 cm med munner tilpasset oppsuging av makker og krabber; sjenerte og elskverdige sitronhaier som former vennskap i barndommen; og den skumle sandtigerhaien, som er mer redd for oss en vi er for den!

I over to år med filming av haier fra hele verden, kom vi tettere på disse formidable dyrene enn noensinne før ... og det var noen farlige møter. De er kanskje den mest misforståtte dyrearten på planeten, og ønsker ikke å skade oss. Jeg kan skrive under på dette etter å ha blitt stirret i hvitøyet av syv tigerhaier mens de var ute på jakt!

Med denne nye forståelsen har jeg lært at det er uakseptabelt for haifiskeindustrien å fortsette og drepe 100 millioner haier i året. Ikke bare fordi vi ikke bør være ansvarlige for utryddelsen av dyrene som har overlevd dinosaurene eller på grunn av deres essensielle betydning for havets skjøre matnettverk, men fordi de er intelligente, komplekse og sårbare skapninger.