BBC Earth

Kunsten å filme haiens egg

Simon Blakeney, produsent

Shark

Et av de mest fascinerende filmøyeblikkene for "Shark" var ikke så veldig eksotisk i det hele tatt. Stedet var et lite, fuktig og mørkt rom i England. Ved å sette opp et lite filmstudio i kulissene på National Sea Life Centre i Birmingham, fikk vi en unik tilgang til innsiden av haiegg. Vi kunne vise, på fantastisk detaljnivå, hvordan fosteret utviklet seg til å bli en fullverdig hai.

Noen haier føder levende barn, mens andre legger spektakulære egg. Eggene varierer fra art til art, og er komplette livsopprettholdende systemer, som inneholder alt som trengs for at fosteret skal utvikle seg til en velskapt hai klar for livet som jeger. Å filme denne utviklingen var en stor utfordring. Fosteret er bare en millimeter i starten, å filme det i haiens eget element var ikke mulig.

I begynnelsen var fostrene bittesmå i forhold til plommesekken, men ved hjelp av spesialiserte makrolinser kunne vi filme de individuelle blodkarene i gjellene.

I samarbeid med kurator James Robson og hans team av akvarister, ble haiegg fra akvariet forsiktig vasket og lagt i en spesiell, temperaturkontrollert kameratank, hvor eggene ble holdt sunne mens filmingen fant sted. Å lyssette dem involverte forsiktig plasserte vannfaste fiberoptiske lys, som lot kameraene se gjennom den harde, men gjennomsiktige hinnen på eggene. Gjennom tett samarbeid med akvaristene og ved å filme egg fra tre ulike arter i ulik alder, kunne vi vise haiene etter hvert som de vokste.

Vi fulgte dem fra de var bittesmå fostre til de utviklet finner, øyne og munner, til stadiet hvor de måtte krølle seg sammen, nesten uten rom for bevegelse, inni eggets beskyttende hinne. Da var de klar til å klekkes. Dette skjedde live ved akvariet i Birmingham og ved andre akvarier i England.

Å arkivere disse opptakene tok mange, mange timer med tålmodig observasjon, og lot seg kun gjøre ved hjelp av ekspertene som jobbet i de kontrollerte omgivelsene. Resultatet var både fascinerende og skremmende fint!