Meny

OM PROGRAMMET

Ingenting er sikkert

Konkurransen mellom rovdyr og bytte er en av de mest kritiske forekomstene i naturen. Utfallet av denne interaksjonen er sjelden en gitt sak. Fra begge sider gjelder det liv eller død.

Denne serien går tett på de fantastiske strategiene til jegeren, og i noen tilfeller, til den som jaktes på, og utforsker utfordringene dyrene møter og taktikkene de benytter seg av. Det er hvordan dyrene responderer til bestemte utfordringer som avgjør om de er suksessfulle.

Strategien til både rovdyr og bytte formes etter hvor de bor, og hver episode fokuserer på et hovedhabitat, enten det er savannen, jungelen eller havet.

Historiene spenner fra ørkenløver som benytter tåkedisen til å gå til angrep på antiloper, til hvaler som gjennom teamarbeid og sonar finner byttet på det åpne havet; fra edderkopper som speiler jaktmønsteret sitt med byttet, til blekkspruter som går på land for å nå fisk fanget i små pytter med vann mellom steinene.

"The Hunt" er en selvsikker og karismatisk feiring av naturens mest målrettede, spesialiserte og plottende rovdyr og deres like smarte og unnvikende bytter.

Fakta fra filmingen

Hittil har det kun eksistert en håndfull undervannsbilder av verdens største dyr, blåhvalen. Det tok mannskapet 560 timer å fange en syv minutter lang spiseseanse på kun en dag.

For å filme mauren ocymyrmex barbiger i Namibias ørken måtte teamet hanskes med kokende temperaturer da sanden nådde en temperatur på 70 grader – for varmt til å stå på og varmt nok til å smelte kameramannens sko!

Det tok to år å fange en spekkhugger på jakt etter knølhvalkalver.

En isbjørn ble filmet mens den klatret 300 meter opp en klippe – første gang en isbjørn har blitt filmet mens den risikerer liv og lemmer for å få tak i fugleegg og fugleunger på kanten av et stup.

Den australske blekkspruten abdopus aculeatus ble oppdaget i 2011, og dette er den første gangen arten har blitt filmet for et tv-opptak.

Teamet tilbrakte over 80 dager i feltet for å fange verdens minste sjøpattedyr på film, den søramerikanske sjøoteren.

Darwins barkedderkopp har aldri før blitt filmet. Denne ekstraordinære skapningen kan skyte ut silketråder i en lang line, det sterkeste naturfiberet i verden – 10 ganger sterkere enn Kevlar, materialet som brukes i skuddsikre vester.

Chiroteuthis-blekkspruten lever 700-2000 meter under havet. Trykket her nede er nok til å knekke menneskeskjelettet. De blendes av hvitt lys, og måtte filmes i et nedkjølt mørkt rom.

Teamet

Sir David Attenborough

Sir David Attenborough

I løpet av de siste 60 årene har David Attenborough vært en av verdens ledende naturdokumentarskapere med en rekke serier inkludert ”Life on Earth”, ”Blue Planet” og ”Galapagos 3D”, som har blitt sett av en billion mennesker over hele verden. Hans ekstraordinære karriere har rommet svarthvitt-, farge-, HD- og 3D-formater, og filmene hans har vunnet flere Emmy- og BAFTA-priser. David ble adlet av dronningen i 1985 og ble tildelt Storbritannias høyeste orden, Order of Merit, en orden kun 24 personer i hele verden har. Han har også mottatt en rekke andre priser og er Fellow av Royal Society.

I Storbritannia er David Attenborough betraktet som en nasjonalskatt, og han ble nylig stemt frem som nasjonens mest populære og troverdige person. Han pusher stadig grensene for kamerateknologi og bruk av digitale hjelpemidler i sine dokumentarer. Hans siste ambisiøse multimediaprosjekter inkluderer både apper og virtuelle virkeligheter, som både underholder og utdanner publikum i alle aldre.

David begynte i BBC i 1952 og lagde etter hvert sin første kritikerroste serie ”ZooQuest”, hvor han filmet ville dyr i deres naturlige omgivelser for første gang. Innen 1965 var han kontrollør for BBC Two og ansvarlig for å introdusere farge-TV i England. I 1973 forlot han lederstillingen sin i BBC for å vende tilbake til sin pasjon for å lage tv-programmer. Den kritikerroste serien i 13 deler, ”Life On Earth”, var den mest ambisiøse serien som noen gang var blitt produsert av BBCs Natural History Unit. Gjennom 90-tallet presenterte David naturprogrammer til store, globale publikum, inkludert ”Life in the Freezer” (1993), ”The Private Life of Plants” (1995) og ”The Life of Birds” (1998). Høsten 2000 ledet David ”State Of The Planet” og ett år senere, ”The Blue Planet”. I 2002 ledet han det utrolig populære programmet ”Life of Mammals”, etterfulgt av ”Life in the Undergrowth”. I 2006 var han fortellerstemmen til ”Planet Earth”, etterfulgt i 2011 av ”Frozen Planet”-serien i syv deler for BBC og Discovery.

I 2010 lagde Sir David den prisvinnende serien ”First Life” med Atlantic Productions for BBC og Discovery Channel. Serien brakte ham tilbake til dyreverdenens opprinnelse, og markerte et vendepunkt i karrieren hvor han omfavnet det aller siste innen digitale hjelpemidler og fossile analyser. Det er den første faktabaserte serien som noensinne har vunnet tre Emmy-priser. Andre prosjekter med Atlantic inkluderer BAFTA-vinneren ”Flying Monsters 3D” (2011) og ”Natural History Museum Alive 3D” (2014).

Sir Davids seneste serier for BBC har inkludert ”Africa” (2013) og ”Life Story” (2014). ”Life Story”, den første naturdokumentarserien for BBC som har blitt filmet utelukkende i ultra HD, leverte den høyeste bildekvaliteten som noensinne har blitt sett i en naturdokumentar. Nylig, i Attenboroughs ”Birds of Paradise” (2015), fikk Sir David sette sin egen personlige vri på en av sine livslange lidenskaper. Han var den første til å filme flere av fuglenes nydelige, men ofte bisarre, oppvisninger, og har tilbrakt et helt liv med å følge dem gjennom junglene på Ny-Guinea og i Indonesia.

The Hunt - Alastair Fothergill

Alastair Fothergill

Alastair Fothergill er utdannet ved Harrow School og universiteter i St Andrew’s og Durham. Han begynte å jobbe i BBCs Natural History Unit i 1983 og har jobbet på et vidt spekter av programmer produsert av denne avdelingen, inkludert BAFTA-vinnerne ”The Really Wild Show”, ”Wildlife on One”, ”The Natural World” og ikke minst ”Reefwatch”, hvor han var en del av teamet som utviklet den første livesendingen fra havdypet.

Alastair fortsatte å jobbe på BBC One-serien ”The Trials of Life” med Sir David Attenborough. I 1993 var han produsent for ”Life in the Freezer”, en serie i seks deler for BBC One som feiret ville dyr i Antarktis, presentert av Sir David Attenborough. Mens han fortsatt jobbet med denne serien ble han utnevnt som sjef for BBCs Natural History Unit i november 1992, i en alder av 32.

I juni 1998 gikk han av som leder for å konsentrere seg om sin rolle som produsent for ”Blue Planet”, en naturdokumentar om verdens hav. I 2001 ble Alastair utviklingsdirektør for Natural History Unit.

I 2002 var han medprogramleder for ”Going Ape”, en film som tok Alastair til Elfenbenskysten i Afrika. Han har produsert ”Deep Blue”, en film om verdens mange hav, og han var en av programlederne, samt sjefsprodusent, for den innovative livesendingen ”Live from the Abyss”.

Han var produsent for Natural History Units serie ”Planet Earth”, det ultimate portrettet av planeten vår. I etterkant regisserte han også filmversjonen ”Earth” til begeistring verden rundt.

Han var sjefsprodusent for avdelingens store satsning ”Frozen Planet”, en dokumentar om polarregionene som fikk et stort publikum og gode kritikker høsten 2011.

I tillegg til å jobbe for BBCs Natural History Unit, har Alastair vært medregissør for to filmer for Disney som en del av deres merkevare Disneynature. En av disse filmene handlet om store katter i øst-Afrika og ble sluppet i USA i april 2011 og i resten av verden i 2012. Den andre filmen handlet om sjimpanser og ble sluppet i USA i april 2012 og i resten av verden i 2013.

I november 2012 forlot Alastair BBC for å etablere sitt eget produksjonsselskap, Silverback Films. Han er for øyeblikket medregissør på to nye filmer for Disneynature.

Alastair er Fellow av Royal Geographic Society, som overrakte ham gullmedalje i 2012. Han har doktorgrader fra universiteter i Durham og Hull. Alastair bor i Bristol sammen med konen Melinda og deres to tenåringsønner.

Huw Cordey

Huw Cordey

Huw gikk ut av London University med en grad i historie og politikk – ikke en typisk bakgrunn for noen som jobber med naturdokumentarer. Men en pasjon for dyreliv ble belønnet med en jobb for Partridge Films, et av de ledende filmselskapene for naturdokumentarer på 90-tallet. Etter tre år hos Partridge, hvor han blant annet lagde filmer for National Geographic, fortsatte han hos Mike Birkhead Associates, hvor han lagde to programmer for BBCs "Natural Worlds” i USA, som involverte å bo i en campingvogn i sør-Dakota i ett år, hvor han ble nokså intim med præriehundene, og i Grand Canyon, hvor han bodde nok et år.

Han begynte i BBCs Natural History Unit i 1995 hvor han jobbet på serier som ”Wildlife on One” og ”Big Cat Diary”, i tillegg til noen av avdelingens største satsninger, inkludert ”Land of the Tiger”, ”Andes to Amazon”, og Sir David Attenboroughs ”Life of Mammals”. I 2003 ble han en del av ”Planet Earth”-teamet under ledelse av Alastair Fothergill, og produserte tre episoder for denne populære, prisvinnende serien.

Etter ”Planet Earth” ble han utnevnt til serieprodusent for ”South Pacific”. Denne serien i seks deler for BBC Two mottok flere priser, inkludert en Emmy for beste kinematografi.

I 2009 forlot han BBC for å jobbe med ”Wild Horizons”, og under Keith Scholey ble han produsent for ”North America” – Discovery Channels første byks uti en fullfinansiert naturhistorisk produksjon.

I tillegg til hans TV-arbeider har han skrevet og ledet en rekke radioprogrammer om temaer fra vaskebjørner i Chicago til Gobi-ørkenen i Mongolia. Huw har også bidratt med flere innslag for Radio 4s nyhetsprogram, ”From Our Own Correspondent”.

få det på...

Tilgjengelig fra midten av april via følgende nettverksleverandører:

Danmark – Canal Digital DTH: 38 | YouSee: 63
Finland – Canal Digital DTH: 26
Norge – Altibox: 48 | Canal Digital Cable: 25 | Canal Digital DTH: 37 | GET: 51
Sverige – Canal Digital DTH: 25 | ComHem: 36 | Sappa: 31