BBC Earth

Alastair Fothergill

Produsent

The Hunt

Den meste interessante oppførselen i naturen er jakten, men den har alltid blitt vist på den samme måten: Blodige tenner, plyndrende haier, og røde klør. Rovdyr har alltid blitt betraktet som imponerende, men aggressive dyr, og drepingen har blitt hovedfokuset. Tidligere, hvis du sendte ut et team for å filme en rovdyrsekvens, var alltid det første en produsent ville vite når de kom tilbake, ”fikk du med deg angrepet?”

Men faktisk så er ikke drepingen i seg selv så veldig interessant, for når dyret er drept så er historien over. Det som er interessant er oppbyggingen, strategiene til både rovdyr og bytte. Dette har aldri blitt sett på i detalj, noe som er målet til ”The Hunt”.

I mine tidligere serier ”Blue Planet”, ”Planet Earth” og ”Frozen Planet” har vi sett på miljøet og prøvd å gi seerne en følelse for sted eller landskap. ”The Hunt” handler om oppførsel – jakten – men hvis du tenker på utfordringene som rovdyret og byttet møter er de så absolutt relatert til miljøet. Så i ”The Hunt” har vi prøvd å blande det episke landskapet og følelsen av omgivelser som folk elsket i ”Planet Earth” og i ”Frozen Planet” med den beste og mest interessante oppførselen i naturverdenen.

En annen ting som har skjedd gjennom filmingen av denne serien som har begeistret meg – og jeg hadde ikke forutsett at dette skulle skjer – er at vi har klart og ta med publikum inn mellom dyrene. Mye villmarksfotografi er dominert av teknologi, og det finnes en rekke teknikker for hvordan man skal bruke kameraet og hvor det skal plasseres. Personlig er jeg ikke så veldig interessert i dette, fordi jeg vil ikke at kameraet skal komme mellom seerne, dyrene og opplevelsen.

Det vi har prøvd å oppnå er en følelse av å være ved siden av dyrene mens de jakter, eller blir jaktet på. Vi har satt gyro-stabiliserte kameraer på elefanter, firhjulinger og helikoptere, slik at vi har kunnet filme hele sekvenser fra flere ulike vinkler med kameraer som alltid er i bevegelse – som holder oss i jakten uten å forstyrre dyrene.

Det jeg håper skal bli tydelig er dette: Rovdyr lykkes sjelden. Folk skjønner ikke hvor vanskelig det er. Vi vil at publikum skal engasjere seg i dette dramaet fra virkeligheten. Jeg håper de, etter å ha sett serien, tenker at rovdyr er fantastiske, hardtarbeidende dyr, utrolig flotte og fantastisk utviklet, og som prøver å løse problemer knyttet til liv og død gjennom store oppgaver. Det finnes ingen helter eller skurker. Poenget er, du vet aldri om de vil lykkes. I jakten er utfallet aldri sikkert.